Intotdeauna si din toate partile am fost inconjurata de "nu fa asa, de ce faci asa, nu e bine asa.." de la diverse persoane cu intentii bune. Iar la banala dar indreptatita intrebare "de ce?" de obicei mi se raspunde cu "nu e bine...!" . Am stat, am cugetat si am ajuns la niste concluzii: este teribil de greu sa ii explici Frusinicai de la colt ce presupune lehuzia, ce e aia otita, etc etc. si cum de secole in mediul rural miturile si superstitiile fac mai multe decat orice medic sau lege, functioneaza acest "nu e bine" "e pacat"..Sa purcedem dara la a explica pe ici pe colo cateva astfel de "nu e bine" -uri!
1.
E bine sa tii bebelusul infasat - astfel nici nu va avea picioare strambe. Din proprie experienta spun DA, a fost bine sa o tin infasata pana pe la 4 saptamani da rnu din cauza ca i-as fi indreptat picioarele ci pentru ca se linistea repede, adormea mai bine si banuiesc eu.. sentimentul de a nu fi pierdut intr-un spatiu atat de mare dupa ce 9 luni ai avut un locsor miiic miiic o ajuta sa se calmeze.
2.
Nu scoate bebelusul afara inainte de botez. Explicatia poate fi foarte simpla si logica si fara nici o legatura cu religia. In traditia romaneasca botezul se face la 6 sapatamni. Un puiut mic mititel este foarte sensibil la schimbari de temperatura, la aerul pe care il respira.. nu va ganditi acum ca il scoateti pe bebe in herastrau, ganditi-va ca il scoateti in curte une mai e si o pasare, un catel, ca undeva in dreapta e staulul cu animale iar in spatele casei este grupul sanitar....AI 2 plopi , un tei ...cateva floricele in gradinita... iata deja o gramada de potentiali factori de risc.
3.
Trebuie sa acoperi fata bebelusului cu batista cand iesi cu el afara. Intr-adevar o masura deloc inteleapta. Dar sa nu uitam ca noi acum avem aparatoare de vant la carut, husa de ploaie, paravan pentru soare, plasa pt insecte. le dam pe fetisoara cu crema se protectie solara cu apa termala si SPF +50, pricepu-si Frusinico mama?
4.
Nu taia unghiile bebelusului cu foarfeca pana la 1 an ca se face hotz! Pina la un anisor, unghiile trebuie roase de mama! Ok, e clar, hotz nu o sa fie...dar... ati taiat unghiile unui ghidus de 5 lunisoare? E o adevarata provocare. Fie nu reusesti sa i le tai deloc fie il mai ciupesti pe ici pe colo(si trebuie neaparat sa dezinfectezi si piele si forfecuta). Sfatul meu..? taiati-le unghiutele cu incredere ..dar in SOMN!
5.
Daca iesi cu bebelusul afara, ai grija sa nu te prinda asfintitul de soare afara cu bebele..pentru ca seara temperatura scade, si oricum se presupune ca bebe trebuie sa aiba parte de liniste si odihna seara.
6.
Nu fa baie zilnic bebelusului pentru ca apa slabeste. Asta pe un fond de "gras si frumos, gras si sanatos". Da..apa slabeste..daca o bei. sau daca faci innot de performanta. in cazul bebelusilor cel mult poate fi numita aquagym...
7.
Nu lasati pe sarma noaptea hainele bebelusului...se poate isca o furtuna de praf, vin insecte care se asaza pe hainuta, ploua... intr-adevar ceva motiva..daca nu ai balcon ACOPERIT!
8.
Mamica sa mesteci mancarea bebelusului si sa i-o dea in guritza. probabil se poate considera a fi prima forma de blender! Dar acum avem ustensile profi..folositi-le cu succes!
9.
Pune o ata rosie la mana ca altfel se deoache ..si multe dintr noi o facem si acum.
10.
Tundeti copilul la zero cind e mic pt ca asa ii va creste parul des.. probabil in ideea ca daca la barba merge, pe picioare merge..de ce nu si in cap. Daca va intrebati coafeza va va spune ca nu are nici o legatura cu indesitul. cat e atat e.numai ca perisorul lor foarte fin se toceste foarte repede si taidu-l poate fi ceva mai viguros
11.
Pina la botez, sa nu arunci apa in care a facut baita seara. Trebuie lasata pana dimineta in casa. Vai si amar pt cei botezati pe la 5 luni ca probabil ar avea o mare piscina. Motivatia acestui mit este una tot de natura "oculta" : se crede(a) ca pot fi facuta vraji cu apa in care se scalda un prunc.
12.
Dupa ce e botezat sa vii acasa si sa-i faci baita,in cada trebuie sa fie: flori, ca sa aiba o viata frumoasa, bani ,sa fie bogat si miere sa-i fie viat dulce si apa sa fie aruncata la radacina unui copac. Ritual care inca este practicat de marea majoritate a conationalilor. Acest obicei isi are radacinile infipte bine in trecutul plin de basme si mitologii: URSITOARELE. Nu stiu cate dintre voi s-au gandit vre-odata la asta dar: la baita rituala participa numai femei. baita se face noaptea. Femeile ureaza micutului (ursesc) viata buna, fericire, frumusete, bogatie. Lumanarea se stingea la grinda casei. La sfasitul ritualului femeile servesc o bautura(licoare). sunt foarte multe elemente care pe mine m-au dus mereu cu gandul la ursitoare/vrajitoare bune.
13.
Pina la botez, copilul nu are voie sa aiba vizitatori, in caz contrar ii vor apare bubitze pe fata. Pa..da... aici ce sa zic, noi am patit-o. Pentru ca cel vizitator nu s-a spalat pe minile muradare , venit cu un mijloc de transport in comun...
14.
Rufele bebelusului se spala cu sapun de casa ca nu stii ce pun astia in detergenti! Sarind peste faptul ca intr-adevar nu stii ce pun astia in detergenti reamintesc faptul ca vorbim despre crezuri ale oamenilor simpli cu o putere financiarade ce le mai multe ori redusa redusa, pentru care sapunul de casa reprezinta cel mai la indemana detergent.
15.
Daca mamica se sperie in timpul alaptatului isi pierde laptele. Acest fapt este oarecum real si s-a demonstrat in n cazuri ca un stres mare, o speriatura puternica atrage dupa sine diminuarea sau chiar pierdera laptelui.
16.
Trage bebelusul de maini si piciare in fiecare zi ca sa il ajuti sa creasca. Adevarat, acum nu ii mai spune tras. Ii spune masaj cu ulei sau crema de masaj neaparat de firma.
Cam atat pentru moment dar sunt sigura ca in spatele foarte multor "asa nu"-uri populare se ascunde o farama de logica. LA fel de sigura sunt de faptul ca nu ar trebui sa luam in deradere acesti oameni simpli, care incerca sa isi protejeze copii la fel de mult ca cei care au acces la un blender, un pampers, un ulei de masaj. Sa nu uitam ca noi am fost crescuti dupa aceste reguli, singurele pe care le stiau parintii/bunicii nostri. Avem datoria de a fi mai buni, mai priceputi, mai atenti pentru ca avem privilegiul de a avea mai mult!