vineri, 23 noiembrie 2007

retete cu carne de peshte >8 luni

peste cu legume la cuptor

1 bucata peste fara piele, oase sau solzi
1 cartof,
1 ce1pa rosie,
1 ardei gras,
1morcov,
1 rosie,
ulei,
zeama de la lamaie

Pestele curatat il taiati bucatele si il lasati 1-2 ore in zeama de lamaie pe care ati amestecat-o in prealabil cu putin ulei . Cartofii ii curatati, ii spalati si ii taiati cubulete, apoi ii fierbeti in apa cu Ceapa care se taie fideluta si cu morcovii dati pe razatoarea mare. Adaugati si ardeii taiati fasii. Intr-o tava puneti cartofii, legumele calite, iar deasupra pestele. Turnati o cana mica de apa si dati la cuptor 10-15 minute. Cand este aproape gata, puneti rosia tocata marunt.

peste cu piure de cartofi si morcovi

1 bucata peste
1 cartof mare
1 morcov mare
1 bucatica unt
1lingurita smantana
30 ml lapte
zeama de lamaie

Curatati pestele si il fierbeti timp de 15 minute in apa cu zeama de lamaie. Curatati cartofii si morcovii si ii fierbeti separat.. pasati legumele si amestecati cu unt , lapte si smantana . se serveste cu verdeata tocata fin.

peste cu zarzavele

1 bucata peşte slab,
1 roşie
1 ardei,
2 cepe potrivit de mari
ulei
zeama lamaie

Se curăţă, se spală, se eviscerează peştele si se pune la fiet 10 min. Roşiile se curăţă de pieliţe şi de seminţe, se taie mărunt. Ceapa, bine spălată, se taie rondele subţiri. Ardeii se taie felii subţirii, îndepărtând filamentele aibe. Roşiile, ceapa şi ardeii se fierb in apa putina cu zeama de lamaie si 1 lingurita ulei, adăugând ia nevoie puţină apă. pana cand se inmoaie bine Peştele se aşază în tavă (unsă uşor cu unt) pe un strat de zarzavat; se stropeşte cu 1/2 cană cu sos format din supa de peste si zeama de la legume si se lasa la cuptor 20 min.

bors de peste

carne peste
o lingura mare de orez
1 ardei
1 morcov
1 ceapa
1 rosie
1/2 cana bors
leustean verde

Se curata pestele si se lasa sa stea in apa rece. Orezul, impreuna cu ceapa, ardeiul si morcovul tocate se pun sa fiarba in bors diluat cu apa. Cand orezul este fiert, se adauga pestele taiat felii, se mai lasa sa fiarba impreuna 10 min., se adauga rosiile tocate si leusteanul, si se mai tine oala pe foc 10 min.

budinca de peste

peste
2 cartofi
1/2 ceapa
1 bucatica unt
1 catel usturoi
50 ml lapte

pestele se fierbe si se toaca marunt . cartofii se fierb cu usturoiul si ceapa .apoi se paseaza si se face un piure din legume, unt si lapte. se amesteca cu pestele tocat si se mai lasa la cuptor 10 minute. la copii mai mari se poate adauga si un galbenus de ou in ainte de a se baga la cuptor.

joi, 22 noiembrie 2007

mancarici pt bebbici - > 7luni si 1/2

mancarica de fasole verde

1 cartof
1 mana fasole verde
1/2 ardei gras
1 rosie
1 catel usturoi
1 ceapa mica
1 ficat de pui
1/2 lingurita faina
1 lingurita ulei

se fierbe ficatul cu legumele. la ultimul colocot se adauga sucul de la rosie amestecat cu faina si uleiul si se lasa sa mai fiarba 5 minute. se paseaza toate .

mazare cu pui

1 cartof
1 mana mazare
1/2 ardei gras
1 rosie
1 morcov mic
1 ceapa mica
marar
ulei
evident se fierb si se paseaza..nimic nou inca.

conopida cu carne de vita

se fierbe bine de tot carnea, se adauga conopida si se fierbe pana este moale moale. se paseaza carnea si conopida , se adauga o lingurita de smantana si se serveste

supa cu galusti

1 buc piept pui
legume asortate(morcov,ceapa,pastarnac,ardei gras)
1 ou
3 linguri gris
1 lingurita ulei
patrunjel verde

se fierbe carnea de pui, se adauga legumele si se fierb bine de tot. intre timp se pregateste compozitia pt galusti. se da focul mic, se adauga galustile si se fierb pana cand plutesc. se scot galustile cu spumiera, se pun intr-un vas cu apa rece se lasa cateva secunde si apoi se pun din nou in oala cu supa (la foc mic) si se fierb pana devin pufoase. cand e gata se adauga patrunjelul tocat. se paseaza galusca, legume, carne in fct de apetitul copilului.

balmosh

malai
apa
galbenus de ou fiert tare
unt cat o aluna mare
branzica din 250 ml lapte
1lg smantana

se face o mamaliguta moale(terci chiar) si se amesteca apoi cu untul,smanttana,branzica si galbenusul de ou. se serveste imediat.

cartofi cu smantana

1-2 cartofi mici
1-2 dovlecei mici
2 lingurite smantana
2 fire marar
1/2 catel usturoi
1 bucata carne vita/pui

se taie dovleceii rondele mai grosute iar cartofii rondele subtiri si se fierb in putina apa cca.20 min. carnea se fierbe separat pana cand este bine facuta. cand sunt fieerte legumele se pun intr-un vas tapetat in prealabil cu unt si gris in felul urmator: un strat legume, 1 lingurita smantana si un fir de marar tocat ,un strat legume, 1 lingurita smantana si un fir de marar tocat si cateva fasii subtiri de usturoi. se da la cuptor pt inca ~30 min. cand e gata se paseaza impreuna cu carnea si 2-3 linguri de iaurt.

vineri, 16 noiembrie 2007

perlutze si nazbatiutze

15.11.2007
in timp ce papa ascultam muzica. si lalalalal ajunge ala la "Alice, hwo the fuck is alice" la care ea cu gura plina si intr-unn ranjet de zile mari tipa "TATAAAAAA"

16.11.2007
ora 3 si jumatate noapte. copilu ii baga degetele in nas si vrea sa ma muste, io moarta de somn si plina de draci " tu iti bati joc de mine?! " copila..."DA!"

vineri, 2 noiembrie 2007

am implinit 7 luni si papam....

budinca cu mar si bostan

1 ceasca orez
3 cesti apa
1 ceasca lapte
2 mere
1 felie bostan
1 vf de cutit scortisoara
1 lingurita de rahar (optional)

se fierbe orezul cu apa laptele si zaharul pana cand orezul este aproape fiert (sa nu scada de tot lichidul). intre timp se curata si se rad merele si bostanul si se amesteca cu scortisoara. cand a fiert orezul se amesteca cu fructele rase si se pune intr-un vas ce va merge la cuptor. daca este nevoie se completeaza cu o ceasca de apa. se da la cuptor pana cand a scazut aproape tot lichidul.




vineri, 12 octombrie 2007

Home made -tips&tricks

Branzica de casa

Branzia se poate prepara in mai multe feluri. Constante raman: laptele integral de vaca, O bucata mare de tifon(sau fasalata -pansament de la farmacie) o sita mare si un vas curat

Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert intr-o oala curata. Cand a clocotit se adauga:

1. La fiecare 125 ml de lapte o pastiluta de calciu lactic zdrobita.
sau
2. La fiecare 500ml lapte 200g iaurt
sau
3. La fiecare 250 ml lapte 1 lingurita de zeama de lamaie

se amesteca usor pana incepe laptele sa se branzeasca. Cand a inceput sa se separare nu mai amestecati si dati focul la miiic miic mic pana cand se aduna branzica cocolos in mijloc. Luati oala d epe foc si strecurati continutul prin sita acoperita cu o bucata dubla de tifon. cand s-a scurs zerul rasturnati branzica intr-un alt vad curat, de preferat prevazut cu capac. Luati o lingurita curata si amestecati branzica destul de energic pana cand obtineti un soi de pasta. daca nu amestecati riscati sa se mai separe din zer si sa iasa foarte tare si innecacioasa. acoperiti vasul cu capac si puneti la frigider. Se consuma in 2-3 zile in functie de cantitatea preparata.

Mere coapte

Se aleg merele(2-3 in functie de apetitul bebeului), se spala, se sterg cu un prosop curat. se taie pe jumatate , se curata de samburi si de parte lemnoasa din interior. Se ia o bucata mare de folie de aluminiu si se invelesc bucatile de mere(toate la un loc sau in mai multe pachetele) se pun in tava de cuptor si se lasa 40-60 min. Se pot servi "in coaja", blenduite cu alte fructe, branzica, iaurt, cereale.

Biscuiti de casa I

1 pahar unt topi
1 pahar smantana
1 ceasca zahar
2 galbenusuri
1 lingurita bicarbonat
vanilie
faina cat cuprinde

Se amesteca toate cele de mai sus pana obtineti o coca elastica(cum e cea de placinta), Se intind foi si se taie diferite forme. Se dau la cuptor.

Biscuiti fara ou

1 pahar sifon
1 pahar ulei
1 virf lingurita bicarbonat
1 pahar zahar pudra
vanilie
coaja de portocale
faina cit cuprinde

Se amesteca intr-o oala sifonul, uleiul, zaharul si aromele. Se adauga faina atit cit sa se obtina o coca potrivit de tare. Se intinde pe planseta, se taie diferite forme, se pun intr-o tava unsa, apoi se dau la cuptor.

Cereale fara cocoloase

amestecati cerealele cu putina apa rece pana obtineti o pasta groasa si apoi subtiati cu apa sau lapte ierbinte pana la consistenta dorita.

Mit Buster

Intotdeauna si din toate partile am fost inconjurata de "nu fa asa, de ce faci asa, nu e bine asa.." de la diverse persoane cu intentii bune. Iar la banala dar indreptatita intrebare "de ce?" de obicei mi se raspunde cu "nu e bine...!" . Am stat, am cugetat si am ajuns la niste concluzii: este teribil de greu sa ii explici Frusinicai de la colt ce presupune lehuzia, ce e aia otita, etc etc. si cum de secole in mediul rural miturile si superstitiile fac mai multe decat orice medic sau lege, functioneaza acest "nu e bine" "e pacat"..Sa purcedem dara la a explica pe ici pe colo cateva astfel de "nu e bine" -uri!

1.E bine sa tii bebelusul infasat - astfel nici nu va avea picioare strambe. Din proprie experienta spun DA, a fost bine sa o tin infasata pana pe la 4 saptamani da rnu din cauza ca i-as fi indreptat picioarele ci pentru ca se linistea repede, adormea mai bine si banuiesc eu.. sentimentul de a nu fi pierdut intr-un spatiu atat de mare dupa ce 9 luni ai avut un locsor miiic miiic o ajuta sa se calmeze.

2.Nu scoate bebelusul afara inainte de botez. Explicatia poate fi foarte simpla si logica si fara nici o legatura cu religia. In traditia romaneasca botezul se face la 6 sapatamni. Un puiut mic mititel este foarte sensibil la schimbari de temperatura, la aerul pe care il respira.. nu va ganditi acum ca il scoateti pe bebe in herastrau, ganditi-va ca il scoateti in curte une mai e si o pasare, un catel, ca undeva in dreapta e staulul cu animale iar in spatele casei este grupul sanitar....AI 2 plopi , un tei ...cateva floricele in gradinita... iata deja o gramada de potentiali factori de risc.

3.Trebuie sa acoperi fata bebelusului cu batista cand iesi cu el afara. Intr-adevar o masura deloc inteleapta. Dar sa nu uitam ca noi acum avem aparatoare de vant la carut, husa de ploaie, paravan pentru soare, plasa pt insecte. le dam pe fetisoara cu crema se protectie solara cu apa termala si SPF +50, pricepu-si Frusinico mama?

4. Nu taia unghiile bebelusului cu foarfeca pana la 1 an ca se face hotz! Pina la un anisor, unghiile trebuie roase de mama! Ok, e clar, hotz nu o sa fie...dar... ati taiat unghiile unui ghidus de 5 lunisoare? E o adevarata provocare. Fie nu reusesti sa i le tai deloc fie il mai ciupesti pe ici pe colo(si trebuie neaparat sa dezinfectezi si piele si forfecuta). Sfatul meu..? taiati-le unghiutele cu incredere ..dar in SOMN!

5. Daca iesi cu bebelusul afara, ai grija sa nu te prinda asfintitul de soare afara cu bebele..pentru ca seara temperatura scade, si oricum se presupune ca bebe trebuie sa aiba parte de liniste si odihna seara.

6.Nu fa baie zilnic bebelusului pentru ca apa slabeste. Asta pe un fond de "gras si frumos, gras si sanatos". Da..apa slabeste..daca o bei. sau daca faci innot de performanta. in cazul bebelusilor cel mult poate fi numita aquagym...

7.Nu lasati pe sarma noaptea hainele bebelusului...se poate isca o furtuna de praf, vin insecte care se asaza pe hainuta, ploua... intr-adevar ceva motiva..daca nu ai balcon ACOPERIT!

8.Mamica sa mesteci mancarea bebelusului si sa i-o dea in guritza. probabil se poate considera a fi prima forma de blender! Dar acum avem ustensile profi..folositi-le cu succes!

9. Pune o ata rosie la mana ca altfel se deoache ..si multe dintr noi o facem si acum.

10.Tundeti copilul la zero cind e mic pt ca asa ii va creste parul des.. probabil in ideea ca daca la barba merge, pe picioare merge..de ce nu si in cap. Daca va intrebati coafeza va va spune ca nu are nici o legatura cu indesitul. cat e atat e.numai ca perisorul lor foarte fin se toceste foarte repede si taidu-l poate fi ceva mai viguros

11.Pina la botez, sa nu arunci apa in care a facut baita seara. Trebuie lasata pana dimineta in casa. Vai si amar pt cei botezati pe la 5 luni ca probabil ar avea o mare piscina. Motivatia acestui mit este una tot de natura "oculta" : se crede(a) ca pot fi facuta vraji cu apa in care se scalda un prunc.

12.Dupa ce e botezat sa vii acasa si sa-i faci baita,in cada trebuie sa fie: flori, ca sa aiba o viata frumoasa, bani ,sa fie bogat si miere sa-i fie viat dulce si apa sa fie aruncata la radacina unui copac. Ritual care inca este practicat de marea majoritate a conationalilor. Acest obicei isi are radacinile infipte bine in trecutul plin de basme si mitologii: URSITOARELE. Nu stiu cate dintre voi s-au gandit vre-odata la asta dar: la baita rituala participa numai femei. baita se face noaptea. Femeile ureaza micutului (ursesc) viata buna, fericire, frumusete, bogatie. Lumanarea se stingea la grinda casei. La sfasitul ritualului femeile servesc o bautura(licoare). sunt foarte multe elemente care pe mine m-au dus mereu cu gandul la ursitoare/vrajitoare bune.

13.Pina la botez, copilul nu are voie sa aiba vizitatori, in caz contrar ii vor apare bubitze pe fata. Pa..da... aici ce sa zic, noi am patit-o. Pentru ca cel vizitator nu s-a spalat pe minile muradare , venit cu un mijloc de transport in comun...

14.Rufele bebelusului se spala cu sapun de casa ca nu stii ce pun astia in detergenti! Sarind peste faptul ca intr-adevar nu stii ce pun astia in detergenti reamintesc faptul ca vorbim despre crezuri ale oamenilor simpli cu o putere financiarade ce le mai multe ori redusa redusa, pentru care sapunul de casa reprezinta cel mai la indemana detergent.

15.Daca mamica se sperie in timpul alaptatului isi pierde laptele. Acest fapt este oarecum real si s-a demonstrat in n cazuri ca un stres mare, o speriatura puternica atrage dupa sine diminuarea sau chiar pierdera laptelui.

16.Trage bebelusul de maini si piciare in fiecare zi ca sa il ajuti sa creasca. Adevarat, acum nu ii mai spune tras. Ii spune masaj cu ulei sau crema de masaj neaparat de firma.

Cam atat pentru moment dar sunt sigura ca in spatele foarte multor "asa nu"-uri populare se ascunde o farama de logica. LA fel de sigura sunt de faptul ca nu ar trebui sa luam in deradere acesti oameni simpli, care incerca sa isi protejeze copii la fel de mult ca cei care au acces la un blender, un pampers, un ulei de masaj. Sa nu uitam ca noi am fost crescuti dupa aceste reguli, singurele pe care le stiau parintii/bunicii nostri. Avem datoria de a fi mai buni, mai priceputi, mai atenti pentru ca avem privilegiul de a avea mai mult!


miercuri, 10 octombrie 2007

formulistu' diversificat I

Ooof! Doamne Dumnezeulee... ce noapte cumplita!! Parintii astia sunt incredibili! IM-PO-SI-BILI!! A trebuit sa ma trezesc de 6 ori azi noapte si sa le explic ca nu, Nu imi este sete, Nu vreau suzeta, Nu mi-e cald, Nu mi-e frig, Nu ma stang sosetele si NU vreau sa ma miroasa la fundic! I-am lasat in ale lor pana la urma ca mi-era somn..Da' vreau sa spun ca ma gadila un fir de par pe la burtica de ma scoate din plushuri!
Da' in casa asta dorm toti? Helloooooooooooooooooooo!!! Cineva pe acolo? Yooo-Hooo!
Hopaaa! Taci ca incep sa miste. Sa le dau un pic de viteza. Maaaaaaaa-Maaaaaaaaaa!! Maaaa--Miiiiiiii...A, uite-o..e obosita..evident...daca s-a fatzait toata noapte p'aici DEGEABAAAA!
Hi hi hi ce haioasa e mami cu parul ala valvoi. Hei heei hi hi hi, ma gadilaaa pe la gatuuuutz.Asa, pupacealaaaaaaa..mmm..MA-MA!
Ce? cefaci?! A..asa da, mai vii de acasa ca ma omorau chilotii aia. Tera XXL...ai putea sa ii mai schimbi . Ori faci colectie de balotei cu pipilici. Ufff..ce bine e! Parca plutesc! Arsh..mami, ce rece e carpa aia...Gata! Super! Acuuum..mi-e fomitzaaaaa!
Aaaaaaaaa! Aloooooooooo! A plecaaat! Unde pleeeci?! Maaaaaaamaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaahaaaaaaahaaaaaaa Mi-e foameeeeee FOAMEE! Raaaaaau! Ce ti-am facut eu tie? Mamiiiiiiiii! Fomitza! oaaaahaaaaaa...mam..mmmmlaptiiic! buuun...
GATA! Am papat! Asa, hopa sus ca ma bolborosesc broscutele in burtica. Hi hi..te trag de naaas... de ce clipesti ? hat, te-am prins..Bac GRRRRRRRRRR!Oups!.. Pardoneatza! Ne jucam?!

Ce? nu , mercic, m-am satruat! Nu ma mami nu mai vreau! NU! NICI MACAR O GURITA! Tu nu intelegi ? NU MAI POOOT!
Valeu! cand mi-e foame pleaca si acum..in fine..i-a trecut!
Asaaaaaaa..la JOACA! Cuburile..broscuta, mami da sa te musc... hai ma nu fi rea ca ma mananca gingiile... ratzusca...iii..fac un pipi...mi-e sete... si unc atelus ..MI-E SETE!.. e cam atre asta..dar e bun de ros MI-E SETEEEEEEEEE! Asa, apica... sa ma mais tropesc un pic... mai ma lasi sa te musc MA-MA?!
....................................................................................................................................................................
Mai, daca as reusi sa ma prind eu cum functioneaza treaba asta cu genunchii, coatele, palmele.. cum sa ajung eu sa musc chestia aia de o tot tine mami la gurita... ia sa incrcam..il trag p'asta asa, il trag si p'ala..oof..de mi-ar schimba scutecul sa ridic si fundul cred ca ar fi perfect.
Ah, gand la gand cu bucurie..merci mami! Bun, de la capat! Trag p'asta, trag p'asta si...iiiiiiiiii iiih ahhh TA-DAAAAAAAA! e sus poponetzu! haaaaaa aaa haaa! Asa! Acum... acum ce mai fac....le imping inainte.. Hop! Hop! Nu e bine, stau pe loc....HOop-Hop! Hop-Hop-Hop! aha, prind viteza! Hop-Hop-Hop-Hop-Hop-Hop! Hop-Hop-Hop-Hop-Hop-Hop. ce vitreza am..dar nu ma misc..de ceeeeeeee? soarta crudaaaaaaaaaa! Hop-Hop-Hop-Hop-Hop-Hop-Hop-Hop-Hop! Opriti-maaaaaaaaaaa!
Maaamaa ce-am obosit. Mi-e un sooomn!yaaawn! aaaaa!

(va urma)

mere pere in panere - pt 6luni

classic

2 mere ionatan
3 biscuiti

merele se rad pe razatoare de sticla si apoi se amesteca cu bicuitele facut pulbere. de ce mar ionatan? pt ca am obs. ca goldenul oxideaza instant iar ionatanul dupa ceva timp.

cizshake

2 linguri mari de branzica dulce
5 cupe cereale
lapte sau apa respectand proportiile de la cutia de cereale

blend it all!

para cu branzica

2 linguri mari de branzica dulce
3 cupe cereale
lapte sau apa respectand proportiile de la cutia de cereale
1 para mare fiarta

cocktail

1mar
1piersica
1para
1/2 banana

evident se blendaie. se pot adauga cereale sau cateva cupe de lapte pt imbogatirea in vit/minerale

portoleche

sucul de la 2-3 morcovei karota
1 mar mic
2 lingurite branza dulce
crema de cereale "mar si morcov"preparata din 5 cupe

gugu-bun!

1/2 gutuie
1 mar mic
1 piersica

blend + 4 biscuiti + 2 cupe de lapte formula


bunatati la cuptor

2 mere medii
1 feliuta de bostan

se coc in coaja in cuptorul incins 45 de minute. se scot, se curata de coaja si samburi si se amesteca cu branzica de vaci

mancarici pentru pitici - pt 6 luni

salata buf!
1 cartof mediu
1 morcov marisor
1 pastarnac mare
1 ou
1 lg ulei masline/porumb/floarea soarelui/scaieti....
lamaie

se fierb legumele bine de tot. separat se fierbe oul tare. se blendaie legumele cu galbenusul de ou cu lingurita de ulei si se adauga cateva picaturi de lamaie dupa gustul copilului.

musaca a la moi
1 cartof
1 dovlecel mic
1morcov
1 rosie
1 cupa lapte formula
1 ficat de pasare
1 "aluna" de unt sau 1lg ulei
2 linguri iaurt(optional)

cartoful, dovlecelul si morcovul se taie rondele si se fierb. separat se fierbe ficatul de pasare. se iau rondelutele, se asaza intr-o craticioara in straturi si se toaca mare ficatul de pasare(daca e mic il pierzi in oala). se acopera toata treaba asta cu supa de la legume amestecata cu rosie despielitata si desamburia si trecuta prin sita si cupa de lapte. se baga la cuptor 20-30 min. se scot, se blendaie cu uleiul/untul si optional se amesteca su iaurtul.

piure alb

1cartof
1 dovlecel
fasole verde(6 pastai mici)
carne de vita
2lg branzica
1lg ulei

evident se fierb legumele si carnea, se blendaie cu ulei si cu branzica si e gataaa!

piure roze

1cartof
1 rosie marisoara,
7-8 pastai fragede
carne de vita
50 gr branzica
1lg ulei

bla bla bla legumele se curata, se fac cubulete se fierb, rosia se curata de ciaja si seminte si se da prin zaratoarea mica. se blendaie cu ulei si cu branzica.


ciorbita mu!


1/2 morcov
1/2 pastarnac
1/2 ceapa
1 cartof mititel
1 dovlcel mic
1/2 ardei gras
1 rosie
1 buc carne de vita
1 frunza marisoara de leustean
lamaie sau /si iaurt

se curata, si toaca si se fierb legumele exact ca pt ciorba adultilor. rosia se pune la sfarsit facuta suc. carne se fierbe cateva clocote bune separat si apoi se baga si ea intre legume. sf se adauga frunza de leustean si lamaia. se blendaie toate(inclusiv leusteanul) . daca e nevoie se mai drege cu un pic de iaurt ca sa fie ciorbita ,,adica acrisoara.


ciomba de verisoare

1 buc pect sau pulpa de pui
1 morcovel
1 pastarnacel
1 cartofel
1 dovlecel
1/2 ceapa
1/2 ardei gras sau kapia
1/2 lingutia gris
1lingurita ulei
1 fir marar


legumele se fierb. carne se fierbe separat. cand a fiert carnea se scoate, se toaca fin fin de tot(pasta) (folositi o cant mai mare ca altfel nu aveti ce blendui...). se amesteca cu grisul uleiul si mararul tocat. si se pune in supa care fierbe la foc mic cu multe rugaciuni sa nu se desfaca.

spinich pici

1/2 cartof
1 dovlecel minuscul
1 lingura branzica
1 lingurita mica smantana
2 linguri iaurt
1 mana frunza spanac fraged
1 galbenus de ou fiert tare

cartofuls si dovlecelul se pun la fiert. cand sunt fierte bine se adauga si spanacul si s emai lasa 10 minute. se pun in blender impreuna cu branza,oul si smantan si se paseaza. la sfarsit se amesteca cu iaurtul daca bebelusul il agreeaza/prefera.


dovlecei umpluti

2 dovlecei mititei
1 buc pulpa pui
1 ceapa mica
1 morcov mic
1 lingurita orez
1 lingurita smantana
1 rosie

pulpa,morcovul, orezul, si ceapa se fierb si se paseaza. se amesteca cu smantana. Dovleceii se curata de miez si se umplu cu pasta rezultata. se acopera cu felii de pulpa de rosie. se pun intr-un vas mic, se pune zeama in care au fiert legumele pana la nivelul dovleceilor si se da la cuptot pt 50 min la foc mic.

sufleu de dovlecei si/sau cartofi (EXCELENT!)

2 dovlecei mici / 1 dovlecel si un cartof/ 1 cartof mare
3linguri branza
1 galbenus de ou crud
se fierb dovleceii sau/si cartoful in putina apa. se paseaza, se amesteca cu branza si galbenusul de ou si cu putina zeama in care au fiert legumele. se tapeteaza o forma sau o craticioara mica cu unt si gris , se pune amestecul si se da la cuptor pt 45 minute la foc mic pana mai scade.

tocanitza

1 buc carne vita
1 ceapa mica
1 rosie mare
1 ardeo kapia mare
1 cartof mica
1 dovlecel mic
1 buchetel conopida

se fierbe carnea, se arunca prima apa, se pune din nou la fiert in apa rece. se adauga o ceapa tocata mai din topor si intre timp se curata celelalte legume. se aduga treptata cartoful, rosia, ardeiul, dovlecelul si conopida. se fierb bine de tot toate cele din oala si la sf se adauga un fir de marar tocat fin de tot. se paseaza cu 1 lingurita de ulei/smantana/iaurt gras

spanac usturoiat

1 cartof mediu
1 mana zdravana de tot de spanac tocat
1 catel de usturoi gigantic
1 lingura cu mot si coada de iaurt gras

cartofu se fierbe cu usturoiul. cand e aproape fiert cartoful se adauga si spanacul si se mai lasa 10-15 min la foc mediu. ideal este sa scada zeama a.i. sa nu aruncati nimicutza. se paseaza toata fiertura in blender si se amesteca cu iaurtul.

ficatel cu legume

1 ficat pui
10 pastai fasole verde
1/2 cartof
1 felie dovlecel
1/2 ardei kapia
1 felie ceapa
1 catel usturoi
1 fir marar

se fierbe ficatul si se arunca prima apa. se pune din nou la fiert si cand colocoteste, daca apa este curata se pun pe rand ceapa, ardeiul, cartoful, dovlecelul si fasolea si usturoiul la interval de 5-10 minute. cand sunt bine firte toate legumele se adauga si firl de marar. se paseaza toate impreuna cu 1lingurita de ulei.

la vache rouge

1 felie marisoara de sfecla rosie
1 dovlecel mic
1 cartof mic (mai mic decat o lamaie)
1 cubulet carne de vita
1 fir patrunjel
1 lingura mare de iaurt gras

se fierbe carne cu legumele, se adauga patrunjelul tocat. se paseaza toate si se amesteca cu iaurtul.

marți, 9 octombrie 2007

revizia in camara

legume pt supa la 5-6 luni:

morcov - Nu - contipa
rosie - Nu -fermenteza si e ..rosie...
cartof - Nu - umfla si atat.
telina - Cu masura - agita.
dovlecel - Nu - are seminte...
pastarnac -Nu - constipa
rad. patrunjel - nu! - e prea aromat!
ceapa - Nu... ca e...CEAPAAA! si..are foi... siii.. (si einshpe vitamine, si e dulce si foaaarte gustoasa..da' daca e ordin de sus ca nu..Nu ramne)
usturoi - Nu - ca ...ca....mai bine cititi aici aici
ardei gras - Doar la fiert ca e amar..
brocoli/conopida - nu ca da gaze
spanac - nu - concentratie de nitriti mare...(si fierul din spanac, s-a dovedit, dupa einshpemii de kilotone de spanac halit de generatiile anterioare ca minea de fier din el se abspoarbe ioc in organism..doar se plimba si iese pe unde a intrat..pardoneatza..pe..dincolo. )

carne:
pui,vita,ficat - Nu- iete asa..din principiu. pui poa sa aiba ciar si HN5, vita stim cu toii ca e nebuna iar ficatul..ce sa mai vorbim.... e DUBLU fratiore, DUBLU!!!

ou - dejaaa? no way....ou cand o intra la gradi! si daca se poate o miile dintr-un sfert de microgram. pana la aniversarea primului an ..de casnicie are voie 1 intreg..pe an!

fructe:
mar - nu, da aciditate mare
para- fermenteaza. numai la constipaciosi (c) ioanaradu
pruna - ai innebunit ? 2 prune = 400.000 (ca face bontoi de umple baxu de pampersi)
babana - da nu, nu stiu, poate, probabil, alergii, sanatos, complex.. babana? da' de ce? babana e pt maimute!
piersica - nu, alergii, popnet rosu
portocla - nu, acida, gastrita, alergii, dermatita
caise - nu? ete d'aia !
gutui - alea nu, ca nu contin nimic

cereale? CEEEEREEEEEEEEEEAAAAAAAAAALEEEEEEEEEEE? vaeluuu..nuuuuuuuuuu ca se ingrasaaaaaaaa.... sau se constipa, sau ii creste porumb in pampers..you name it, i'll say it!

Bicuiti zici? cu gluteeeeeeeeeen? vai vai vai! bataitzaaaaaa! ai zis cu zahar?! treci la colt!

sucuri? NU!
Ceaiuri? NU!!!
apa?! nuuuuuuuuu

concluzie: lapteeeeee.....da' nici ala prea mult. daca e formula constipa daca e de la san nu se satura daca e de vaca valeuuu

varianta prescurtat: zboara puiule zboaraaaaaa!

acest material reprezinta un pamflet si trebuie tratat ca atare. animalele,fructele si legumele din acest material nu au fost ranite sau batjocorite si nici familiile lor nu au fost cautate la seminte respectiv oua deoarece nua cceptam rasismul BIO! multumim pentru colaborare lu' nea Costica zarzavagiu si lu' tanti Tantzamacelareasa. pt oua ii multumim lu motzata !